Când vine vorba despre clasicele polițe RCA, ne gândim de obicei să le încheiem „unde e mai ieftin”, chiar dacă noi, cei ce lucrăm în asigurări, nu recomandăm niciodată această abordare. Cu atât mai mult cu cât începând din luna iulie a anului 2017 putem opta între varianta „cu decontare directă” (puțin mai scumpă) și cea „fără decontare directă” (clasica variantă cunoscută până acum).

Ce înseamnă mai exact această diferență? În legea 132/2017 varianta „cu decontare directă” este definită ca fiind „serviciul auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați, care se ofertează obligatoriu de către asigurator, iar achiziția acestuia este opțională de către asigurat”.

Cu alte cuvinte, deși nu suntem obligați să încheiem polițe cu decontare directă, este recomandabilă această opțiune pentru că în cazul unei daune să deschidem dosar și să ne primim banii de la propriul asigurător RCA.

Acest sistem valabil din luna iulie a acestui an va crea o concurență între asiguratori benefică clienților, în cele din urmă contribuind la eliminarea naturală din piață a asiguratorilor RCA care nu plătesc la timp daunele. În concluzie, în cazul pagubelor materiale, despăgubirea până în limita prevăzută de lege în cuantum de 1.220.000 euro se va încasa imediat direct de la propriul asigurator RCA, fără intermediari.

 

Dacă vrei să fii la curent cu noutăți din piața asigurărilor sau banking și să afli informații care să te ajute să economisești bani, abonează-te la postările mele de pe acest canal.

Spread the word